България Дестинации

Маршрут на северния вятър

Пролетта в Добруджа е особено китна. Зелени ширни равнини, с надвесени над тях пазители дървета, тук-таме разцъфнали овошки, вързали лози. И вятър.

Спомняте ли си онези моменти в края на всяка дълга зима, когато тръпнем в очакване да излезем навън? Да се сбогуваме със студените и мрачни дни, да усетим лъчите на топлото майско слънце, да вдишаме аромата на пролетта? За мен това е любим период в годината. Дава ми усещане за възраждане, за нови възможности, за пътуване и откриване. Обичам уюта и топлината на дома, но природата ценя най-напред. Затова искам да разкажа за пасторалния морски пейзаж на север от Варна, вдъхновил поети, хранил поколения, родил и погребал дръзки български войници.

Пролетта в Добруджа е особено китна. Зелени ширни равнини, с надвесени над тях пазители дървета, тук-таме разцъфнали овошки, вързали лози. И вятър. Чували ли сте звука на вятъра? Чистата мелодия, която той свири, галейки листата, житните класове, дивите цветя и отвесните скали. Много хора се страхуват от силата му. Но той е движение, чистота, носещ мириса на близки и далечни земи. За да чуете песента му, елате тук по ранна пролет.

Започнете край село Българево, където се намира един от най-известните български резервати – „Нос Калиакра“, отличаващ се с богатство на растителни и животински видове. Тук е и местността „Дълбака“, където могат да бъдат опитани вкусни ястия с отгледаната в залива черноморска мида. Майсторите приготвят изключително вкусната и плътна мидена супа с капка сметана и връзка лющян (познат и като девисил). Разбира се, мидите натюр с бяло вино са класическо предложение, а има и вариант с ориз.

Старият крайбрежен път продължава на север, минавайки през село Свети Никола и красивата му синьо-бяла православна църква. Край село Камен бряг, на ръба на скалите, се намира археологическата местност „Яйлата“ – с множество гробници, каменни жилища, ранновизантийска крепостна стена и окултен тракийски олтар, посветен на Слънцето.  Изобилието на артефакти свидетелства историческото познание за богатството на района, за плодородието на земята и магнетизма от морето. Преминавайки към Шабла, маршрутът стига до село Тюленово, където чистите води и скалните пещери са особено подходящи за водолазно гмуркане. Районът е популярен сред изследователите на подводния свят, а назад във времето местността е била обитавана от помоствата на двойка тюлени, пуснати на свобода от румънската кралица Мария.

Маршрутът на северния вятър свършва в най-източната точка на България  – нос Шабла. Едноименният морски фар, построен по френски проект преди повече от 165 години, е най-старият по българското черноморие,  използван и до днес.

Не пропускайте

Ако посетите района в началото на м. май, не пропускайте дълбоката и обагрена в розов цвят гора от Пауловния, разположена между селата Свети Никола и Камен бряг. През пролетта дърветата цъфтят много богато. Масивът е изкуствено залесен, което придава особена дълбочина на перспективата.

Места за отсядане

Семеен хотел „Тюленово“

Семеен хотел „Тюленово“ е разположен на ръба на скалите, до самия бряг на морето. Интериорът е издържан в изчистен скандинавски стил, с много естествени материали – дърво, стъкло, гранит и цимент. Отсядането на това място си струва главно заради гледката през прозореца и възможността да се любувате на безкрайната морска шир от трасата на стаята си.

Места за хранене

Ресторант „Дълбока“

Както вече споменах, ресторант „Дълбока“ е част от изградена едноименна ферма за отглеждане на черноморска мида. Стопанството се възползва от чистотата на морската вода в региона. През летния сезон мястото е твърде натоварено и трудно може да бъде намерена свободна маса. Затова елате през пролетта или късна есен. Така ще се насладите пълноценно на спокойствието и вкусната храна.         

1 comment on “Маршрут на северния вятър

  1. Pingback: Плажовете Шабла, Крапец и Дуранкулак – TravelTasty.eu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: