Анзер, Швейцария; снимка - Henri Guanzini
Швейцария

Анзер – скритото алпийско съкровище на Швейцария

В южното подножие на връх Уилдхорн, и само на 20 минути от столицата на кантона Вале, курортът отразява природата в най-чистата й форма. Проста, красива, мистериозна и достъпна.

В началото на есента авторитетното американско списание News & World Report публикува годишната си класация за най-добрите държави в света. За шести пореден път призовото място спечели малката островна държава без излаз на море Швейцария. Сгушен на кръстопътя между Севера и Юга, този пристан на самодостатъчност, спокойствие, хедонизъм и военен неутралитет, вече над 700 години отброява времето с точността на швейцарски часовник. В груповото съзнание държавата се свързва с тучни пасторални пейзажи, лазурни езера и снежни склонове, тонове шоколад и миризливо сирене с дупки. Поради суровия климат и непристъпния релеф, голяма част от населението е съсредоточено в долината на река Рона, край бреговете на езерото Леман и по швейцарското плато. Космополитни центрове, събиращи в себе си всички характеристики на градската култура от Западна Европа. За да усетите обаче истинския чар, дух и автентичност на конфедерацията, трябва да се отправите към зъберите на красивите Алпи, където кротко лежи малкото курортно селце Анзер. 

Незаслужено попадаща под сянката на известния зимен курорт Crans-Montana, Анзер е дестинация за незабравими спомени, споделени със семейство и приятели. В южното подножие на връх Уилдхорн, и само на 20 минути от столицата на кантона Вале Сион, курортът отразява природата в най-чистата й форма. Проста, красива, мистериозна и достъпна. В началото тук имало само няколко каменни къщи, приютяващи летните пастири на стадата говеда. С развитието и достъпността на туризма, местните хора осъзнали потенциала, който Анзер носи за икономическия просперитет на региона. Всичко започнало през далечната 1957 година, когато врати отворила малка бакалия, а строителните предприемачи, в кооперация с общината и жителите, започнали да строят първите хотели и къщи за гости. Като типична зимна локация, специално внимание отделили на лифтовете и влековете, отвеждащи скиорите до белите писти. Днес селцето гордо нарича себе си Cité de l’énergie, разработвайки и прилагайки различни проекти с екологична насоченост. Върхова точка в концепцията е най-голямата топлоцентрала на дървени пелети, захранваща над 27 сгради, 19 хижи, кабинковия лифт и местния SPA център.

Заглавна снимка: @Henri Guanzini        

Anzere, Switzerland

Снимка: @Henri Guanzini

Алпите през зимата се превръщат в магнит за любителите на снежните спортове и Анзер не е изключение от това правило. Над 60 километра писти са на разположение за екстремни или лежерни спускания, отлично подготвени и със съоръжения за изкуствен сняг при необходимост. Поддържат се също пътеки за ски от северните дисциплини, а безплатен автобус отвежда спускачите до самия старт на кабинковия лифт. В края на студените дни няма по-добро място за релаксация от SPA & Wellness центъра. Топлите басейни са идеални за отмора на цялото семейство, като децата под 6-годишна възраст могат да влязат безплатно. Обособена е и специална зона за възрастни, в която господари са тишината и спокойствието. В случай, че получите травма на някоя от пистите, тук на разположение са няколко физиотерапевта, които ще облекчат и най-натрапчивата и неприятна болка. Разбира се, всеки зимен ден в планината завършва с питие и вкусна топла храна. Тук на почит са сушените говежди меса, гъстите и питателни супи от кореноплодни, възбуждащите апетита туршии и за финал – играещите със сетивата разтопени сирена, наричани фондю. Ще ги видите сервирани на почти всяка маса, нежно затопляни от мъждукащи газени лампи. За да ги опитате, забучете парче хляб или сварен картоф на върха на специална вилица, потопете обилно в клокочещата смес, а след това без много да мислите за горещината, просто вкусете хапката блаженство. 

Зимата, снегът, ските и студът не са за всеки, особено за хора като мен, израснали до брега на морето. Затова предпочитам Анзер през пролетта и лятото, когато тучни поляни експлодират в наситени нюанси на зеления цвят, с щрихи от пъстри и благоуханни цветни лехи. Валезанците са като мен. Тръпнат в очакване на свободните почивни дни, когато семейства, събрани в няколко поколения, задружно тръгват на поход в планината. Тесни криволичещи пътеки, отвесни скали, ветрове и глетчери не спират най-малките туристи, които получават първите ожулени от камъните колена много преди да промълвят първите си думи. Стотици километри са пешеходните и велосипедни пътеки, преминаващи през гори и поляни, лозя, ливади и планински пасища. Тук спокойно и много често можете да видите диви кози, козирози и мармоти, а пасищните стада от говеда са просто част от пасторалния пейзаж. Често пътеките вървят покрай изкуствени потоци, наричани тук Bisses, изградени през годините за захранване с чиста планинска вода градовете и селата в долината. Всички маршрути са добре маркирани, а карта и информация за тях можете да получите в туристическото бюро в центъра на Анзер. Не се притеснявайте да се впуснете в приключение, защото в този кантон мечки няма или са изключително редки и няма сведения за близка среща с разхождащи се туристи.

Първа и последна снимка: @Henri Guanzini

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ

Как да стигнете до Анзер

Най-удобната самолетна връзка от България е до международното летище на Женева. Оттам, почти на всеки час тръгва влак за Сион, който препоръчвам да резервирате предварително. Не че няма да има места, но цената на билета е доста по-висока ако го купите на място, или малко преди машинистът да затвори вратите. От гарата в Сион до центъра на Анзер на всеки час тръгва автобус, който пътува не повече от 20 минути до крайната си дестинация, а билетът ще Ви струва около 12 франка. 

Къде да отседнете в Анзер

Три са класическите хотели в селото. Има няколко от т. нар. апарт хотели, а много от собствениците на ваканционни имоти тук ги отдават под наем. Зависи от нуждите Ви, но четиричленно семейство би се чувствало най-удобно в някой от наличните апартаменти. 

Какво да видите в региона

Вероятно всеки от нас поне веднъж в живота си е опитвал вкусния и разтапящ се в устата млечен шоколад с мед и формата на триъгълник – Тоблерон. Заблуда е обаче, че креативните швейцарци са избрали формата просто заради геометричната фигура. Не, шоколадът е вдъхновен от емблематичния връх Матерхорн, красиво разцепващ синевата на границата с Италия. Намира са на около час път с автомобил от Анзер, в немскоговорящата част на Вале. Красива панорамна гледка към него се открива от градчето Цермат, забранено за автомобили, така че последните няколко километра трябва да изминете пеша или с влак. Разбира се, не пропускайте швейцарската ривиера по бреговете на езерото Леман, известно като Женевското. Само след около час планинските пейзажи ще отстъпят място на красиви тъмни води, отразяващи блестящите слънчеви лъчи. Монтрьо, Вьове, Лозана и Женева са задължителни спирки от пътуването. Ако сте ентусиасти като мен, можете да обиколите водоема, преминавайки през френската му част, или да го прекосите с някой от емблематичните му фериботи. В случай, че сте готови да шофирате през екстремно висока надморска височина, или да платите за преминаване на алпийските върхове под земята посредством транзитен влак, несъмнено се разходете до градчето Интерлакен. Романтична, изключително красива и същевременно космополитна дестинация, която да съчетаете със селата Гринделвалд и Лаутербрюнен. Вале е пограничен кантон, затова спокойно можете да отскочите до Франция и Италия, но силно препоръчвам да видите връх Монблан от подножието на френския град Шамони. 

Монтрьо и Лозана 

Какво да пийнете в региона

Допреди да посетя Швейцария, никога не съм си и помислял, че този суров и недружелюбен климат би могъл да роди едни от най-вкусните вина, които съм опитвал в живота си. Южната част на страната, и най-вече кантоните Вале и Во, са сред емблематичните производители на Совиньон блан, Шардоне и Ризлинг. Километри безкрайни масиви, с лозя засадени на всевъзможни и понякога доста недружелюбни места. Винарните около Анзер са обединени в кооператив, като отделните изби организират ежеседмични дегустации. В случай, че трудно се ориентирате в откриването им, обърнете се към туристическото информационно бюро. Там могат да Ви насочат или направо да организират за Вас това незабравимо преживяване. Доста често избите продават различни комбинации от своята продукция, които са идеален подарък за близки хора, или за компания в дълга зимна нощ.

Как да се забавлявате

Без значение дали сте тук през лятото или зимата, регионът предлага голямо разнообразие от забавления. В топлите месеци селският площад се превръща в арена на кулинарни и музикални фестивали, кино прожекции и интересни беседи. Има безплатна дневна анимация за децата, а в случай, че Ви стане твърде горещо, съвсем нормална гледка са къпещите се във фонтана туристи. Можете да се спуснете с велосипед по някоя от маркираните пътеки, да наемете лагерна количка от междинната станция на лифта, с която екстремно да стигнете до долната му точка, или да полетите в небесата с някой от местните парапланеристи. През зимата тук царуват снежните спортове, а в случай, че сте начинаещи, можете да се запишете в местното ски училище. 

Страна на контрасти, на несъвместима на пръв поглед амалгама от различни култури, нации и езици, днес Швейцария е христоматиен пример за това как една нехомогенна нация може да създаде проспериращо общество с поглед, вперен стремглаво в бъдещето. Твърде често хелветите остават криворазбрани, което може би е и най-дълбоката причина да запазят своята самобитност, без да приветстват в ума си глобализацията. Но нека това не Ви заблуждава – държавата е широко отворена към и за света, активно изнасяйки своята висококачествена продукция и събираща в тъмните си трезори богатствата на останалия свят. Позволете си да я опознаете, а Анзер да бъде отправната точка на това незабравимо приключение.

Снимка: @Nicolas Sedlatchek

Локация

Част от снимките в публикацията са любезно предоставени от Туристическия информационен център в Анзер. Техни автори са: Henri Guanzini Orane Jan du Chine Elio Schnarrenberger Michael Meusburger

0 comments on “Анзер – скритото алпийско съкровище на Швейцария

Вашият коментар