България Дестинации

Плажовете Шабла, Крапец и Дуранкулак

Регионът на Шабла, Крапец и Дуранкулак е великолепно съчетание на девствена природа, екологично многообразие и богато културно-историческо наследтво. Съчетайте отмората на плажа с красотата на пейзажа и богатството на артефакти.

Както вече Ви разказах, маршрутът на северния вятър е сред любимите ми дестинации за пътуване по Българското Черноморие. Морето е тъй драматично, с отвесни скали и бурни води. Пестелив и простоват като от разказ на Хемингуей, пейзажът пленява с богати цветни тонове и пасторални гледки. Обичам да идвам тук, защото е красиво през всички сезони на годината. Пролетта и есента са спокойни, зимата е истински бяла, а лятото е време за море. Северно от нос Шабла са разположени няколко от най-красивите, златни и широки български плажове, особено подходящи за природосъобразен туризъм.

Шабла

Шабленската плажна ивица е интересна с богатото разнообразие от животински и растителни видове, както и лечебната си кал. На практика плажът представлява широка пясъчна коса, разделяща морските води от две водни образувания. По-малкото от тях – Шабленската тузла, е солено езеро, образувано при просмукването на морските води под пясъчните дюни. От векове хората познават прилежащото калонаходище и се възползват от лечебните му свойства. На север от тузлата се намира сладководното Шабленско езеро, в което могат да бъдат наблюдавани красиви пасажи от нежни водни лилии. То е част от едноименната защитена местност с високо общоевропейско значение. Мястото е рай за любителите орнитолози, които наблюдават в естествена среда редица видове защитени птици.

Крапец

Крапец е едно от малкото останали места по Българското Черноморие, незасегнати от масовия туризъм и последствията, които той носи за природата. Местните се препитават основно със земеделие и риболов, което ги прави трудолюбиви и скромни хора. Тук няма големи хотели, така че потърсете къща за гости или отседнете при някое от многобройните семейства, приемащи в дома си непознати. До плажната ивица се стига по кратък и живописен път, криволичещ по ръба на отвесна морска скала. Обширните морски дюни и златен пясък са широки и стигат до Дуранкулак. Местността е често ветровита, което я прави популярна сред любителите на кайт и уинд сърфинга.

Дуранкулак

Южният плаж на Дуранкулак е естествено продължение на крапецките морските дюни. В северния си край достига до нос Карталбурун, или Орлов нос. От тук до българо-румънската граница остават по-малко от 3 км. Покрай плажната ивица е разположено Дуранкулашкото езеро, което е едно от най-значимите влажни зони на България, пресичано от пътя Via Pontica. Освен с природа, местността е богата и на археологически находки. На голям полуостров и малък остров в езерото се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела, заедно с енеолитна селищна могила от 4600 – 4200 г. пр. н.е. Откритите останки от миналото доказват, че тук е най-ранната каменна архитектура в Европа извън тази на Елада. Комплексът е щателно проучен и добре социализиран.

Регионът на Шабла, Крапец и Дуранкулак е великолепно съчетание на девствена природа, екологично многообразие и богато културно-историческо наследтво. Съчетайте отмората на плажа с красотата на пейзажа и богатството на артефакти.

0 comments on “Плажовете Шабла, Крапец и Дуранкулак

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: