Замъкът Егесков от остров Фюн, Дания
Дания Дестинации

Замъкът Егесков от остров Фюн, Дания

Със своята 460-годишна история, Егесков, разположен в южната част на датския остров Фюн, е най-добре запазеният в Европа замък, заобиколен от вода

Дания е може би най-живописното, но и толкова непознато кралство в цяла Европа. Разположено в северния край на континента, през годините оставало скрито зад завоеванията на британската корона и блясъка на шведските и норвежки крале. Въпреки това обаче, в него блести плеяда от благороднически замъци, приютили през вековете датското кралско семейство и още толкова аристократи.   

Замъкът Егесков в Дания

Със своята 460-годишна история, Егесков, разположен в южната част на датския остров Фюн, е най-добре запазеният в Европа замък, заобиколен от вода. Фортът е христоматиен пример за ренесансовата архитектура, въпреки че върху части от фасадата му се таят сенките на готиката. Във времето, в което бил построен, страната изживявала бурни години, белязани от граждански войни, религиозни междуособици и липса на държавен ред. Заради опасностите на времето, местният благородник Франдс Брокенхуус решил да трансформира старо и слабо защитено укрепление, в сигурен и надежден дом, респектиращ и най-агресивния натрапник. За целта замък бил построен в центъра на неголямо езеро, а единственият достъп до него бил през подвижен дървен мост. Конструкцията строителите издигнали върху армада от колони, изсечени от местни дъбови дървета. Дали на замъка името Егесков, или Дъбова гора на датски. През годините той бил обитаван от различни благороднически кланове, а от 1883 година е притежание на фамилията Алефелд-Лаурвиг-Бил. 

Егесков е най-добре запазеният в Европа замък, заобиколен от вода

Градините на Егесков

Семейство Алефелд-Лаурвиг-Бил отворили портите на Егесков за широката публика през 60-те години на миналия век. Толкова много усилия и средства били вложени в реконструкцията и поддържането на прилежащите зелени площи, че било грях те да не бъдат достъпни за всички. В границите на имението се грижат за няколко тематични градини, сред които английска – с диви полски цветя и романтична беседка в средата; водна – с красиви плаващи летни лилии; билкова и зеленчукова – за вкусове и аромати в изтънчения ресторант на замъка, и розариум – за ценителите на ароматното цвете. В Егесков са най-добре запазените и поддържани живи лабиринти в Скандинавия, лъкатушещи измежду зелени лигуструми и бамбукови растения. Това природно богатство донесло няколко престижни награди за озеленителите, сред които “Европейска градина на 2012” и “Най-добра историческа градина”, връчвани от Европейската градинска асоциация.

Музеите на Егесков

„Искам, когато мъжете водят своите съпруги в красивия ни парк, да има с какво да се забавляват, докато ги чакат“, споделил преди време собственикът на имението, откривайки официално изложбените зали с богатата си колекция от ретро автомобили, мотори, къмпинг оборудване и техника на датските спасителни служби FALCK. 

Сбирката от класически автомобили включва над 50 експоната, обхващащи периода от изобретяването на двигателя с вътрешно горене до 80-те години на XX век. Най-старата управлявана кола в музея е превозно средство, задвижвано с пара, датиращо от 1899 г. Освен автомобилите, тук се съхраняват и много мотоциклети, изложени хронологично спрямо тяхното излизане на пазара. И тъй като датската нация е известна с особената си любов към придвижването на две колела, тук е събрана най-голямата в Европа сбирка от велосипеди. В сградата на старата конюшня се пазят експонати, представящи индустриалното развитие на Дания в периода от 1860 до 1910 година – конски каруци, коли, мотопеди и селскостопански инструменти, допълнени с информация за напредъка на северната нация. В друго голямо хале са изложени спасителни автомобили, линейки, пожарни коли и инструменти, част от историята на спасителната датска служба FALCK. Зад стените на замъка са показани традиционни датски облекла от различните епохи, както и емблематични платна от местното изящно изкуство. Най-новата колекция от експонати е открита през лятото на 2021 година, представяща новостите в къмпинг оборудването, подредена съвместно с Датската къмпинг асоциация.    

Култура и кулинария

В определени дни от летните месеци комплексът затваря врати едва в 11 часа вечерта, когато на голяма сцена в центъра на парковото пространство забиват известни датски банди, а изискан гурме ресторант гали небцето на ентусиазираните фудита. През зимата най-атрактивен измежду събитията е тематичният коледен пазар, на който могат да бъдат намерени традиционни празнични печива, много ръчно изработена украси за елха, или топли вълнени одеала за приятни хюга моменти у дома. През февруари 2022 година градините на Егесков ще бъдат домакин на впечатляващо светлинно изложение, в рамките на което десетки международни артисти ще представят своите инсталации от звук и светлина.   

Построен и достъпен за много малка част от аристократичното датско общество в продължение на столетия, днес замъкът Егесков е любимо място за прекарване на свободното време на хиляди семейства от остров Фюн. Атрактивното съчетание на богато културно-историческо наследство, преплетено със съвременни начини за активен отдих сред природата, пленяват сърцето на всеки, който го посети.

Локация

0 comments on “Замъкът Егесков от остров Фюн, Дания

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: