Магазин за билки, подправки и чай "Тинтява" във Варна
Гурме

“Тинтява” – билковата градина на Варна

Магазин “Тинтява” е сгушен в малка уличка зад централната поща на Варна. Сред гората от сиви и бетонни постройки топло зари пъстър букет от всевъзможни билки, цветя, подправки, гарнирани с вкусен натурален пчелен мед.

Спомням си летните месеци на село, където като деца се впускахме в дълги и вълнуващи пътешествия сред близките ябълкови масиви или лозята в подножието на Марин Тепе. В зората на 90-те местното читалище беше запазило част от старите си дейности и всяко лято се организираха образователни занимални за най-малките. Любими измежду уроците по валс, танго и ча-ча-ча, и беседите в етнографския музей, ми бяха разходките сред природата, по време на които ни учеха за смисъла на билките. Събирахме различни стръкове, миришехме, стривахме, а най-красивите от всички изсушавахме между листите на дебели книги с достолепни корици в библиотеката на последния етаж. Всеки прилежно подреждаше бял равнец, жълт кантарион, маточина и куп други в красив хербарий, който вероятно все още стои някъде прибран в старата ни къща. Дали заради детските ми очи или заради самодивската им магия, тогава виждах тревите и цветята като свръхсила, като лечебна отвара, която сътворява чудеса. Оттогава пазя мили спомени и добри чувства към тях, и ги търся винаги, когато ми потрябват. Затова съм щастлив, че отскоро във Варна има място, събрало богатствата на околната среда в помощ на хората.

Магазин “Тинтява” е сгушен в малка уличка зад централната поща на града. Сред гората от сиви и бетонни постройки топло зари пъстър букет от всевъзможни билки, цветя, подправки, гарнирани с вкусен натурален пчелен мед. Интересни истории сред полята от треви споделя Росица, която е собственик и управител на “Тинтява”. Преди да започне да помага с народна медицина, дълги години давала и се грижила за живота на най-малките пациенти във варненската неонатология, където била акушерка. Въоръжена със силата на знанието и науката, не се притеснявала да препоръчва и билки, когато болежката го позволява. С времето животът се променил, настъпили моменти за равносметка и решения. Тогава се родила и идеята за семейната билкарница. Избрали името “Тинтява” – на красивите растения, описани в книгите на д-р Едуард Бах като цветята на вярата. С тях Росица повярвала, че може да бъде полезна на обществото и по начин, обърнат към природата. Така, няколко месеца по-късно, с усмивка и лъчезарно лице посреща своите нови съмишленици. Вече не ги нарича пациенти, защото смята, че промяната за добро не се дава, а се постига. Преди всичко с осъзнатост и приемане на себе си. Защото всяко себеотрицание води до болка, било то физическа или емоционална. Определя ролята си като напътстваща, а понякога и като възпираща, защото към силата на билките не трябва да се подхожда лекомислено.  

Сред любимите подправки на Росица е старият и добре познат за почти всяко българско семейство градински чай, назоваван още салвия. За него споделя, че при ежедневна консумация на приготвена от чисти билки инфузия повлиява добре състоянието на гръбначния стълб, на гръбначния мозък и периферната нервна система. Благотворното му влияние се отразява не само върху физическите показатели, но и на способността ни да държим духа и тялото си изправени, да вървим с гордо вдигната глава и самочувствие. Други предпочитани растения са чубрицата, сминдухът и кимионът, които освен да овкусят традиционни български ястия като бобена яхния или сушени наденици, носят силно полезно въздействие на човешкия организъм. Този холистичен подход е залегнал в цялостната концепция на “Тинтява”, затова Росица подканя всеки да слуша преди всичко тялото си, което умее на подсъзнателно ниво да се погрижи само за себе си, възбуждайки собствените ни желания и апетити. Освен познатите по нашите земи билки, тук има и голямо разнообразие от подправки, пристигнали от далечни пристанища. Тях опитната познавачка все още преценя, пленена от цитрусовите нотки на сумака, землистия вкус на куркумата, или лютивината на червеното чили.  

В магазина към всеки клиент се подхожда индивидуално, съобразно собствените нужди и очаквания. Говорим си, че днес сякаш сме отвикнали да общуваме с непознати продавачи. Пазаруваме в големи и безлични хипермаркети, често пълнейки механично в пазарските колички стоки, които дори не са ни нужни. А това ни лишава от възможността да изграждаме връзки помежду си, да създаваме здрава и пълноценна общност, да даваме и придобиваме знания. Росица споделя, че тази негативна тенденция се променя, осезаемо се надига нова вълна от потребители. Защото все повече хора се стремят към хармоничен и природосъобразен начин на живот. Опитват се да откроят най-добрата част от себе си, което освен с точната нагласа, се постига и с правилното отношение към собственото тяло. А този синергичен подход за връзка между тленното и духовното може да бъде постигнат единствено със силата на знанието. Заради това “Тинтява” е не просто магазин за билки, чай и подправки. Той е място, където можем да се върнем към първичното, откъдето да вървим напред. 

Тръгвам си, а Росица ме изпраща с пакет ароматни билки – метличина, роза, невен, лавандула, лайка и листа от ягода. Подбрахме ги заедно, а тя определи пропорцията, за да има запарката силен антисептичен, антибактериален, противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Сега завършвам тази история, пиейки горещ чай в късна зимна вечер, докато навън северният вятър упорито напомня, че до пролетта остават още много дни, а дотогава билките растат в “Тинтява”.

Локация:

0 comments on ““Тинтява” – билковата градина на Варна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: