Дания – зеленото сърце на Скандинавия
Дания Дестинации

Дания – зеленото сърце на Скандинавия

Ако има достижение, за което със сигурност можем да кажем, че е запазена марка за Дания, това е нейната страстна връзка с природата

Ако има достижение, за което със сигурност можем да кажем, че е запазена марка за Дания, това е нейната страстна връзка с околната среда. И тук нямам предвид единствено стимулирането на велосипедната култура или правителствените приоритети върху възобновяемите енергийни източници. Напротив, осъзнатата необходимост на обществото да води живот, пряко обвързан с природата, произтича отдолу нагоре. Зелената идея в датския натюрел се предава от поколение на поколение. Тя е сред основните стълбове при формирането на социалните ценности и е норма, отвъд която малко хора преминават. За голяма част от съвременното комерсиално общество това е първичен, прост начин на живот, който не носи онези пристрастяващо ударни, но мигновени дози щастие. Сред природата няма лукс, няма пищност и екстравагантност. Но именно минимализмът на околната среда е факторът, който прави датчаните щастливи.

Да изживееш хюга близо до природата

Всеки от нас има своите приятни моменти с атмосфера на интимност, комфорт в душата, щастие в сърцето, уморотворение и уют. Датчаните ги наричат хюга моменти (hygge), които много от тях избират да изживеят навън. Независимо дали е дълга разходка сред жълти, огрени от слънцето поля със слънчогледи, интимна вечеря край пукащо огнище на сгушена сред дюните барака, експедиция в дълбоките гори на остров Фюн, или брулените от северния вятър брегове на Ютландия, фактът че са заобиколени от природа ги кара да изпитват щастие. Дания е малка, но богата на природни дадености държава. На територията й има няколко емблематични паркове, които впечатляват с пасторалните си пейзажи, дълбоките и тъмни лесове или безкрайните и диви плажове. Териториите са добре социализирани, с практично маркирани пътеки както за начинаещи, така и за напреднали. Могат да бъдат обиколени пеша, на колело или яздейки кон. Прекараните моменти навън са истински ценни за датчаните, които без значение от времето, което в Скандинавия може да бъде истински коварно, често се отдават и на диво къмпингуване. Разпъването на палатки или паленето на огън са напълно позволени, но строго регламентирани, за да бъде запазена устойчивостта на екосистемата. Край лагерното огнище се приготвя вкусна храна, разказват се истории, празнуват се празници, танцува се и се пее. Все изяви на истински топли и щастливи сърца, наслаждаващи се на своята хюга близо до природата.

Friluftsliv – да живееш под открито небето

Още една непреведима дума в съвременния датски език, описваща напълно вродения викингски инстинкт за живот навън. Friluftsliv е начин за изключване от натовареното и изпълнено със стрес ежедневие, сливайки се с природата. Все по-често се прилага и за дигитален детокс, чрез който обществото опитва да се изчисти от електронното замърсяване. Животът навън в Дания е лесен и достъпен, защото никога не си твърде далеч от природа. Същото е и с крайбрежието. Без значение къде се намираш, никога не си отдалечен на повече от 52 километра от брега. Там местните събират стриди, практикуват морски спортове, или просто наблюдават диви птици и редки бозайници. Риболовът е другата страст на датчаните, които от векове умело използват богатството на океаните. Северно и Балтийско море са студени, което ги прави богати на качествен улов. Викингите владеят до съвършенство и силата на вятъра, с което си печелят славата на сръчни ветроходци, порещи вълните без страх и притеснение. Датчаните са пословични и с любовта си към колоезденето. Велосипедите са основен метод за ежедневно придвижване, но и средство за активен начин на живот. Голяма част от международните колоездачни състезания се печелят именно от червено-белите джърсита, а шосейните велосипедисти са типична гледка за извънградския пейзаж на страната.

Без значение дали искат тих и интимен хюга момент с близки хора, или търсят активни забавления с приятели, датчаните избират да бъдат сред природата. Обичат я и се отнасят с уважение към нея. А тя им се отплаща с целебна сила и благодат. Тази красива симбиоза ги прави щастливи и благодарни за живота, който сами изграждат. Без твърде много претенции и фанфари, но с почит към истински ценното. Тази специална връзка е кодирана в природата на всички скандинавски култури. В Норвегия и Швеция от древни времена съществува т. нар. правило за скитане (Allemansratten), което дава възможност на всеки за свободен достъп до природата, без значение дали тя е частна или обществена. И тъй като по-голямата част от годината в Скандинавия е сурова и мразовита, във Финландия вярват в идеята за Sisu, благодарение на която синеоките европейци се сливат с природата въпреки трудния й характер. 

Зелената екосистема на Дания
Зелената екосистема на Дания

0 comments on “Дания – зеленото сърце на Скандинавия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: