Социализирано пристанище на Олборг, Дания
Дания Дестинации

Олборг – градът на успешната трансформация към икономика на знанието

В Скандинавия, в една от най-северните точки на Дания, съществува пример за това, че когато общността е убедена в правотата на взетите решения, постигнатите резултати никога не закъсняват.

Напоследък все по-често съвременните общества се стремят да трансформират начина си на живот по начин, който да осигури устойчив растеж, да бъде щадящ за природата, използващ възможно най-малко ресурси, разпределени по най-ефективен начин. Смея да твърдя, че Европа е пионер и лидер в тази качествено нова концепция за съществуване на човечеството. Предприемат се редица политики, които да постигнат поставените амбициозни цели – въглеродна неутралност, кръгова икономика и производство на зелена енергия. Въпреки това, като всяка промяна и тази няма да се превърне в новата нормалност, без да предизвика сътресения. И това е в реда на нещата – всеки човек реагира по един или друг начин, когато бива изкаран от зоната си комфорт. Но в Скандинавия, в една от най-северните точки на Дания, съществува пример за това, че когато общността е убедена в правотата на взетите решения, постигнатите резултати никога не закъсняват.

Изглед към Олборг и Лимфиорд

През средните векове Олборг (на датски Aalborg) бил процъфтяващ търговски град. Заради стратегическото си местоположение в северната част на полуостров Ютландия, и заради отличната си морска свързаност през пролива Лимфиорд (Limfjord), много бързо се превърнал във втория по големина и важност датски град. Търговците използвали местното пристанище, за да транспортират бързо и евтино стоки от Норвегия и Швеция. Пренасяли продукти за Британските острови и богатите ханзейски градове, разположени по северно крайбрежие на съвременна Германия. С началото на индустриалната революция обаче, търговията започнала да намалява, морските пътища били променени, а много от стоките започнали да се пренасят по суша. Затова градът ориентирал икономиката си към производството на продукти, задоволяващи новите търсения на индустриалното общество. Съвсем скоро датчаните започнали да наричат Олборг градът на пушещите комини – заради многото заводи, произвеждащи основно цимент и строителни материали, тютюневи изделия, алкохол, и текстил. От търговски, градът се превърнал във флагман на енергоемката датска икономика. 

Скоро ефектите от бурния растеж започнали да стават видими за всички. Качеството на въздуха драстично се влошило, местните боледували често, изпадайки в тежки и понякога нелечими състояние. Общността осъзнала, че както върху хората, индустриалният отпечатък остава също и в природата. Като град, разположен край морето, Олборг бил пряко застрашен от покачващото се водно равнище – пряк резултат от изменението на климата. Затова в началото на века общинската управа взела трудното, но абсолютно необходимо решение да трансформира морално остарялата индустрия на Олборг в икономика на знанието, на устойчивите технологии и зелени производства. Успехът не закъснял, а много скоро успешната политика била изведена на международно ниво. Тук била проведена първата европейска конференция, дискутираща проблемите на устойчивото градско развитие. През годините датската концепция била взаимствана от над 650 други градове по целия свят. 

В Олборг се произвеждат едни от най-известните ветрогенератори в света 

Днес градът е утвърден образователен център. Тук е основният кампус на едноименния университет, специализиран в инженерните науки, IT и медицината. Учебното заведение подготвя повечето кадри за съвременните производства в региона. Отличава се от повечето традиционни вузове с модела си на обучение, ориентиран към решаването на проблемите на обществото, прилагайки научни методи. Концепцията станала толкова успешна, че съвсем скоро била наричана “Моделът Олборг”. Университетът станал председател на работна група в ЮНЕСКО, отговаряща за обучението, базирано върху решаването на проблеми. Авангардните концепции не спрели дотук. Новото училище започнало да привлича хиляди студенти от страната и чужбина, което поставило на преден план проблема с осигуряването на жилища за новодошлите. Затова изоставените халета на едновремешните заводи започнали да се трансформират в красиви и съвременни жилища, предлагащи покрив и удобства на студентите. Разбира се, част от заводите функционират и днес, но модернизирани така, че да прилагат най-високите стандарти за опазване на околната среда. На няколко километра от централната част на града се намира едно от най-големите и успешни производства на ветрогенератори, станали емблема за бруления датски пейзаж. Тук се произвежда традиционният скандинавски аквавит – високоградусна спиртна напитка, дестилирана от картофи и зърнени култури, подправена със семена от ким, анасон, копър, резене и кориандър. 

Новата популярност се отразила върху развитието на туризма. Олборг има собствено международно летище, а на пристанищните кейове целогодишно акостират пасажерски кораби. В покрайнините на града се намира най-добре запазеното гробище на викинги в света – Lindholm Høje. Благодарение на това, че преди 1000 години мястото било засипано от фин морски пясък, артефактите се запазили в добро състояние. Археолозите наброили повече от 680 гроба и над 150 каменни ковчези. В близост е разкрито антично селище, където са показани къщи, огради и кладенци за вода. Няколко музея представят историята на региона, постиженията във военното дело, корабостроенето и съвременното изкуство. Градът е традиционен домакин на международната регата Tall Ships Races, събираща ветроходи от най-далечни кътчета на света. В покрайнините има голяма зоологическа градина, а по поречието на фиорда са изградени кокетни пристъни за плуване в северните води. Скандинавската култура е представена с изящно минималистичната сграда на Дома на музиката, построена на брега на протока. На няколко метра от нея се намира и известният Utzon Center, кръстен на едноименния датски архитект. Сградата е футуристична смесица от бетон и стъкло, приели формата на разбушувалото се Северно море. Културният център приютява галерия за местно изкуство, архитектурния факултет на университета, както и изискан ресторант с гледка към Лимфиорд.

Най-добре запазеното гробище на викинги в света – Lindholm Høje

Домът на музиката, построен на брега на протока

Международната регата Tall Ships Races в пристанището на Олборг

Трансформацията на Олборг продължава и днес. Градът си е поставил амбициозни цели, които освен да създадат икономика с висока добавена стойност, се стремят да вдъхновят света към по-устойчиво и отговорно отношение към бъдещето. Процесът със сигурност няма да бъде лесен и ще отнеме много енергия и усилия, но едно и сигурно – в него са въвлечени жилавите и прозорливи датчани, което обрича каузата на неоспорим успех.

Красивите паркови зони на Олборг

Църквата в Олборг

Местоположение:

0 comments on “Олборг – градът на успешната трансформация към икономика на знанието

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: