България Дестинации

Есенен уикенд край Бургас

Есента край Бургас е богата и пъстра - с мистиката на Странджа, историите на Остров Света Анастасия и вкуса на рибарите от Ченгене скеле.

Вероятно всеки обича лятното море. Красиви плажове с горещи пясъци, прохладни нощи с полъх на бриз, пържена риба със студена бира. Лятото е време за живот на бързи обороти, със задъхани емоции, романтични срещи и познанства. Но чарът на есенното море е някак различно обаятелен. Започнат ли да падат листата, морската шир си отдъхва. Поема дълбоко дъх, шумно издиша, притихвайки в очакване на зимния прибой. Есента край Бургас е богата и пъстра – с мистиката на Странджа, историите на Остров Света Анастасия и вкуса на рибарите от Ченгене скеле.  

Остров Света Анастасия

Пасторална Странджа

Самобитната култура на Странджа от векове привлича вниманието на много хора, омаяни от магията на вълшебното кътче земя. Тук живеят истории за самодиви и нестинари, за лечебни извори и черни магии, за дъхави билки и дълбоки гори. 

Вдън горите Странджански

На юг от Бургас, в страни от главния път за Малко Търново, се намира село Индже войвода. Легендите разказват, че това поселище е основано от гърчеещи се българи, пристигнали от района на Тополовград и Елхово. Така, насред българите християни, се появило гръцкото село Урум кьой. През годините съдбата му била ту тежка, ту в разцвет. Построени били няколко храма, а по-заможните му жители издигнали къщи в типичния за Странджа стил. Архитектурният ансамбъл е запазен и до днес, ювелирен пример за маниера на градеж в планината. Днес постройките са стари, но изпълнени с живец. В центъра на селото – до кметството и библиотеката, има малък магазин за мед. Насред близката гора семейството на Ралица и Димитър отглежда над 1200 кошера, грижи се за стадо телета, обработва и земя. От скоро към стопанството има хотел и ресторант за отмора от шумния град. 

Навлизайки в пределите на природен парк “Странджа” пристигаме в Младежко. Селото е кръстено на местните левенти, построили живописния път, лъкатушещ по извивките на едноименната река. От тук тръгват няколко маркирани пътеки, водещи до изворите й, до „Леярниците“ – пещери, обитавани в Античността, и до “Голямото кале” – най-голямата късноантична крепост за българска Странджа. Селото е тихо, сгушено в ждрелото. През есента по улиците му се носи мирис на печени чушки, смесен с ферментиращите сливи за ракия. До самия му край е спирката на автобуса, който вероятно идва рядко. Затова местните са я снабдили с печка и хладилник за удобство на чакащите. 

Засега разходката из пасторална Странджа завършва в Бръшлян. Селото е архитектурен и исторически резерват. Запазени са много къщи, христоматиен пример за архитектурата на тази част от страната. 76 от тях са паметници на културата, а няколко са с национално значение. За съжаление, дървените им порти, окичени с черни забрадки, са залостени. Къщите са празни, но пълни с истории. Скоро няма да ги има. Но планината ще остане, очаквайки кръговрата да се завърти.

Остров Света Анастасия

Света Анастасия е единственият обитаван български остров в акваторията на Черно море. Кръстен е на Света Анастасия Фармаколитрия – една от малкото жени-мъченици, почитани изключително ревностно и с много любов както от католическата, така и от източноправославната църква. През вековете житието и битието на малкото кътче земя се върти около манастира, изграден в центъра му. Най-ранните доказателства за съществуването на Божията обител датират от XV век. Във времето манастирът е бил многократно опожаряван, нападан от пирати, които в Черно море се наричат “чайки”. Превръщан е в затвор, в средище на художници, писатели, аристократи. Многоликата му летопис изпълва острова с истории, с драмата на човешки съдби и несбъднати мечти. За съжаление, днес комплексът е твърде комерсиализиран и недобре поддържан.

Ченгене скеле и солниците на Бургас

Чудесен завършек на есенния уикенд край Бургас е пълна шола с вкусна рибена чорба на брега на селището Ченгене скеле. Мястото е цветно и самобитно, обитавано целогодишно от местните рибари. Представлява няколко изкуствени ръкава, по брега на които са завързани лодки, преметнати са мрежи, нахвърляни въдици. Къщите над тях са сякаш на кокили. Някои са богати, други са с фургони и бараки. Отнякъде се чува Тони Димитрова, друг цитира стихове на Христо Фотев. Местните са малко замаени, вероятно от истории за пребогат улов и големи морски екземпляри. За място в автентичната кръчма се чака ред, затова е нужно търпение. От скоро в комплекса има специална част за туристи с три експозиционни къщички, кафе-клуб на моряка, ресторант, многофункционална зала за изложби и събития, парково пространство и детска площадка. 

За прекрасен залез и отмора, отидете в северния край на залива, край солниците на Бургас. Мястото е привлекателно заради лечебните си кал и морска луга. В своя край есенните дни са твърде студени за баня в солта, затова носете със себе си хубаво вино и одеало. Насладете се на последните слънчеви лъчи, мислейки за новото лято и своите мечти.

0 comments on “Есенен уикенд край Бургас

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: