Дестинации Франция

Езерото Герледан в Централен Бретан

Езерото Герледан (Le lac de Guerlédan) е най-големият изкуствен водоем във френски Бретан.

Езерото Герледан (Le lac de Guerlédan) е най-големият изкуствен водоем във френски Бретан. Идеята за създаването му се ражда в началото на XX век, когато местните инженери започват да търсят начини за покриването на все по-големите нужди от електричество. Тогава властите вземат решение да прекъснат водния канал между пристанищните градове Брест и Нант, като в средата му издигнат голям бент с хидроелектрически мощности. Така, в гористата местност на Централен Бретан, се образувало езеро с обща площ от над 4 кв.км. Днес то се простира на територията на департаментите Морбиан (Morbihan) и Кот-д-Армор (Côtes-d’Armor), превърнало се в популярна туристическа дестинация. 

През летните месеци във водите му се практикуват редица спортове. На специално обособени точки могат да бъдат наети кану-каяци, а за по-напредналите има и моторни лодки за теглене на ски. По бреговете му, на изкуствени пясъчни ивици, могат да бъдат видени плажуващи, а къпането е напълно позволено. В близките къмпинги стотици деца прекарват летните ваканции, а образователните институции в региона организират зелени училища. Много французи имат тук ваканционни имоти, в които прекарват летните почивни дни.  

Езерото Герледан е опасано от няколко добре маркирани екопътеки, всяка с различна продължителност и ниво на трудност. Пълната обиколка на водоема е с обща дължина от около 40 км. Маршрутът преминава по крайбрежието, като открива красиви гледки с пъстри отражения по водното огледало. Местното туристическо бюро е маркирало и пътека за любителите на колоезденето. Велосипедният трак е с по-голяма дължина, тъй като в определени части брегът е недостъпен на две колела. За сметка на това преминава по улиците на близките села, споделяйки пасторалните пейзажи на провинциален Бретан. За любителите на ездата, няколко местни земевладелци отглеждат и красиви коне, с които могат да бъдат организирани обиколки на седло.    

Добра отправна точка за опознаване на местността е село Бо Риваж (Beau Rivage). От тук пеша, на колело или кон, може да се стигне до Музея на електричеството в с. Ботплансон (Botplançon), до замъка на ковачите (Château des Forges des Salles), до абатството “Добра почивка” (Abbaye de Bon Repos), за което ще разкажа следващия път.

Интересен факт е, че назад във времето Герледан е било често източвано до дъно, за да бъде сервизирана водната електроцентрала. Така за хората се откривали забравени пейзажи, изоставени постройки и порутени мостове, свързващи бреговете на стария канал. Уви, днес съвременните технологии позволяват тази мащабна операция да не бъде обходима, заличавайки завинаги останките от старото време.

Място за хапване

Няма по-хубаво от това човек да се храни с продуктите, които всяко място може да му даде. На брега на езерото най-вкусна и прясна е рибата, уловена в деня на своето приготвяне. За апетитен и традиционен обяд се отбийте в ресторант Les Vedettes de Guerlédan, където сервират шикозни ястия и традиционни десерти, съчетани с богата винена листа. От тук тръгват и туристически корабчета, на които с предварителна заявка могат да бъдат организирани гурме празненства насред водата.

2 comments on “Езерото Герледан в Централен Бретан

  1. Pingback: Зелената магия на абатството “Добра почивка” – TravelTasty.eu

  2. Pingback: Магичната гора Уелгоат и каменните исполини – TravelTasty.eu

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: