Дестинации Франция

Магичната гора Уелгоат в Централен Бретан

Каменните късове лежат разхвърляни в полите на вековни дървета, хвърлящи дълбоки сенки, усилвайки усещането за магичност. Мъхестите камъни и до днес будят въображението, разказвайки причудливи истории.

Вероятно в народните предания и легенди на почти всеки народ по света съществува магично място с неестествени размери, за което се смята, че е дело на митични великани. В България това е камъкът на Крали Марко край село Осмар, в Ирландия са стъпалата Causeway, а в Египет едноименните пирамиди. Разбира се, списъкът може да бъде продължен, но в него несъмнено място има канарата Уелгоат (Huelgoat) в Централен Бретан, Франция.

Канарата Уелгоат (Huelgoat) в Централен Бретан, Франция.

Името Уелгоат произлиза от местния бретонски език и буквално преведено означава “висока гора”. Каменните късове лежат разхвърляни в полите на вековни дървета, хвърлящи дълбоки сенки, усилвайки усещането за магичност. Мъхестите камъни и до днес будят въображението, разказвайки причудливи истории. Удивително потайният, зелен и осеян със скали свят е родил легенди за Крал Артур, за Божията Майка и Христос, за комичния живот на Гаргантюа, за Дяволската пещера и много други.

Името Уелгоат произлиза от местния бретонски език и буквално преведено означава “висока гора”

Природната забележителност се намира край едноименното село, сгушено под високите гористи хълмове на тази дива част на Франция. На пръв поглед улиците изглеждат пусти, с хлопнати кепенци, но пристъпвайки по калдаръмените сокаци настъпва лятно оживление. Малки магазинчета, причудливи кафенета, усмихнати стопани. В центъра на селото се разлива красиво езеро, което местните създали векове назад, за да осигури вода за добива на сребърна руда. Живописна пътека описва бреговете на водоема, минава по дървени мостчета, покрай слънчеви поляни, аристократични каменни постройки, пазещи кокетни истории от belle epoque. Досами водата скърца стара воденица, от която тръгва хлъзгава пътека за гората.

Мед за великани

Регионът на Централен Бретан е много популярен с производството на пчелно злато. На хълма над Уелгоат се извисява малка медарница (в българския език няма дума за магазин за мед, но защо пък да не си измислим), в която местни пчелари продават природните си продукти. Преди 33 години те създали кооперация, за да обединят усилията си в запазването на традициония занаят. Тук работливите пчелички правят мед от акация, трънки, рапица и пирен. На дървените рафтчета са подредени и бурканчета, пълни с типичен за региона мед от зърнастец. Богатството на природата е претворено и в семпла серия от козметични продукти, заредени с полезните свойства на прополиса. За съжаление, както навсякъде в Европа, и тук пчелите не живеят спокойно. Негативният ефект на индустриалното земеделие върху пчелните семейства е все по-видим. Това кара пчеларите да са притеснени за бъдещето на занаята си, а и на човечеството. Защото Айнщайн е казал, че изчезнат ли пчелите от лицето на Земята, човечеството ще загине за по-малко от 4 години. 

Медарницата на Уелгоат

Наблизо

На няколко километра от гората Уелгоат се намира Долината на светците (La Vallée des Saints). Това причудливо място е дело на известния френски философ Филип Абжан, поставил основите на своята инициатива в началото на века. Отдаден родолюбец и заклет патриот, Абжан създал армада от каменни статуи, изобразяващи монасите, дошли от Ирландия, Уелс и Корнуол, за да донесат християнството в Бретан. В началото каменните светци били не повече от 50, но бъдещето е повече от дръзко – ще бъдат над 1000. 

Наблизо е и езерото Герледан, за което прочетете ТУК.

0 comments on “Магичната гора Уелгоат в Централен Бретан

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: