България Дестинации

Побити камъни – варовиковата гора край Варна

Местността на Побитите камъни е заредена с мистицизъм от векове. Хилядолетия назад местните са определяли мястото за сакрално, извършвали са тайни ритуали, възхвалявали божества, принасяли им жертви.

Ако сте любители на природните забележителности и сте пътували в района на Варна, вероятно поне веднъж сте попадали насред варовиковата гора, наречена Побити камъни. В миналото местността носила името Дикилиташ, което е турският аналог на същото наименование. Днес ансамбълът на вкаменените дървета привлича хиляди туристи, зорко пазен от “Каменните стражи”. До “Трона” на горския владетел се стига по витите пътечки, на гърба на старата “Камила”. Да, много от образуванията носят имена на животни, птици, растения, хора и митични същества. Десетки от тях обаче не са наречени, предизвиквайки въображението на малки и големи. Побитите колони са с различна големина. Някои са кухи, други са запълнени с пясък. Край исполините кражи рояк от пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество късове.

Варовикова пещера край Побити камъни, Варна

Местността на Побитите камъни е заредена с мистицизъм от векове. Хилядолетия назад местните са определяли мястото за сакрално, извършвали са тайни ритуали, възхвалявали божества, принасяли им жертви. И сега в западната част на основния комплекс лежи оракулски кръг, очакващ своите магьосници. Местната легенда разказва, че всеки застанал в центъра му придобива небесна сила, която изпълнява всяко негово желание. Много хора с изразена сензитивност споделят, че силно усещат енергията, витаеща във въздуха, увиваща се по стволовете на дърветата, разпръскваща по пътя си ситните песъчинки. Сравняват усещането със заряда на местността Рупите, с Окото на Осмар, с окултния комплекс Белинташ в Родопите.

Оракулският кръг на Побити камъни, изпълняващ желания

Заради причудливите легенди, красотата на пейзажа и богатата геология, каменната гора била обявена за природен феномен в началото на XX век. Местността е единствената естествено формирана пустиня в Източна Европа и една от двете на целия ни континент. Територията е включена в екологичната мрежа НАТУРА 2000, за да бъдат опазени редките видове растения и животни. 

Местността на Побити камъни е част от НАТУРА 2000

За формирането на феномена съществуват различни теории. На терен научни изследвания са правили геолози от Великобритания и Русия, братята Карел и Херман Шкорпил, много български учени. Част от тях смятат, че вкаменелостите са останки от коралови рифове от дъното на древно море, вкаменена гора, че са се формирали около газови извори чрез слепване на песъчинки, че са призматично изветрени скали, пясъчно-варовикови конкреции. По-смели умове заключават, че са дело на изчезнала цивилизация. Имайки предвид, че само на няколко километра от тук е открит Варненският халколитен некропол, пазещ най-старото обработено златно съкровище в света (V – IV хил. преди Христа), теорията си струва да бъде развита. 

Побити камъни

Добра отправна точка за вход в праисторическата гора е посетителският център, ръководен от Регионалния исторически музей във Варна. Намира се на стария път за София, в района на с. Слънчево. Причудливи скални образувания има също край гр. Белослав, край селата Баново и Страшимирово.

Побити камъни
Побити камъни от птичи погледн
Опознайте Побити камъни през есента
Каменната гора край Варна

Абонирайте се за канала на TravelTasty.eu в YouTube:

Локация

0 comments on “Побити камъни – варовиковата гора край Варна

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: