Дестинации Франция

Северната ривиера на Франция – Перос-Гирек и Плуманак

За ценителите на спокойните ваканции, далеч от глъчката на модерното, Франция крие златни пясъци и лазурни брегове, чиято красота и изящество са готови да бъдат разкрити на тези, които ги потърсят.

Разказвайки за Франция и летните дни по тези земи, вероятно в съзнанието на повечето от Вас изникват жарките пейзажи на Пол Сезан, вдъхновени от средиземноморското крайбрежие на Прованс. Ница, Кан, Сен Тропе и Марсилия – все известни морски дестинации, привличащи милиони посетители към южната част на страната. Но за ценителите на спокойните ваканции, далеч от глъчката на модерното, Франция крие златни пясъци и лазурни брегове, чиято красота и изящество са готови да бъдат разкрити на тези, които ги потърсят. По северните брегове на Бретан лежат няколко малки градчета, предлагащи богата палитра от емоции за всеки франкофил. Живописни гледки, обширни и слънчеви плажове, богата и древна култура, съчетани с възможности за морски спортове. Всичко това е на тепсия в Перос-Гирек и Плуманак, департамента Кот-д-Армор.

Красивото крайбрежие на Перос-Гирек

Перос-Гирек

Перос-Гирек (Perros-Guirec) е малко курортно градче и световноизвестна отправна точка за морски спортове. Популярно е както сред семействата, търсещи спокойно и сигурно място за лятна почивка, така и сред активните любители на адреналина в солените води. Името произлиза от местния бретонски език, според който Perros или Pen-Ros означава “връх на могила”, а в този случай връх на полуостров. Курортът е разположен на врязана в Атлантика земя, опасана от криволичещи панорамни пътища. По ръба на скалите са накацали шикозни вили в типичната за региона архитектура. Повечето от тях искрят обагрени в различни нюанси на розовия цвят, построени с тукашните камъни. Перос-Гирек е част от дълга близо 30-километрова ивица, известна като Бряг на розовия гранит (Côte de Granit Rose). Сюрреалистичният пейзаж се формирал преди повече от 300 милиона години, а днес, подложени на солената ерозия, някои от скалните исполини са високи повече от 20 метра. 

В централната част на стария град погледът се спира върху красивата църква Свети Жак (l’église Saint-Jacques). Храмът е един от малкото запазени примери за Романския архитектурен стил от средновековна Европа. Построен през XI век, той е бил сред основните места за почивка на северните поклонници към Сантяго де Компостела. Около кметството лъкатушат няколкото стари търговски улици, с пъстри витрини и много ресторанти сервиращи плодовете на морето.

Плуманак

Плуманак е малко рибарско селище, разположено на запад от общинския център на Перос-Гирек. Къщите на местните рибари са сгушени по брега на малък залив, превърнал се в естествено пристанище за отрудените лодки. Освен с богатия си улов, с годините Плуманак започнал да привлича хиляди посетители, разкривайки едни от най-красивите пейзажи на Бретан. Когато морето е високо тук няма много плажове, но когато океанът се отдръпне, пред очите оживява розова феерия от камъни в причудливи форми. Пясъците стават все по-широки, а хаосът от малки острови се превръща в подреден архипелаг. Сред най-известните от тях е Костаерес, върху който е построен едноименният замък (Château de Costaérès). Имението било издигнато през XIX век за лятна вила на проспериращ френски инженер. Интериорът изпреварвал времето си, впечатлявал с изящни детайли и усет към красивото. Подовете на вилата били покрити с реставрирано дърво от наблизо потънал тримачтов кораб, а всяка от стаите била китно декорирана от аристократичната съпруга.

Перос-Гирек и Плуманак са перлите в северната ривиера на Франция. Но въпреки голямата си популярност, крайморските градчета са запазили чара и вкуса на живота в Бретан. За да им се насладите, отседнете в някоя от малките странноприемници. Поръчайте от най-доброто бяло вино и зачакайте. Рано или късно от някъде ще зазвучи Едит Пиаф с нейния Vie En Rose…

0 comments on “Северната ривиера на Франция – Перос-Гирек и Плуманак

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: