Църквата Свети Мартин в Блед, Словения
Словения Християнско наследство

Църквата Свети Мартин в Блед

Енорийската църква Свети Мартин в Блед, Словения, е крайъгълен камък в духовния живот не само на жителите на градчето в Юлийските Алпи, но и на целия регион, с всички малки селца, кокетно сгушени в полите на планината.

Енорийската църква Свети Мартин в Блед, Словения, е крайъгълен камък в духовния живот не само на жителите на градчето в Юлийските Алпи, но и на целия регион, с всички малки селца, кокетно сгушени в полите на планината. Оттук енорийският свещеник проповядва Христовото учение на своите миряни и ги въвежда в тайнствата на католическата вяра. Божият дом е и средище на културния живот в областта, с редица органови концерти, християнски песнопения, изложби, благотворителни инициативи, жива точка за социални контакти на вярващите.  

Първият параклис на това място е построен преди хилядолетие. През изминалото оттогава време сградата преминала през редица трансформации и реконструкции, докато не била изградена в сегашния си вид през 1905 година. Решена е в неоготически стил, или т. нар. Възрожденска готическа архитектура, носеща своите корени от Англия, и възкръсваща архитектурните решения от Средновековието с много декоративни шарки, впечатляващи фронтони и ланцетни сводести прозорци. Първоначалният проект излязъл от чертожната маса на проф. Фридрих фон Шмит, проектирал красивата сграда на кметството във Виена. По-късно обаче плановете били преработени, и най-вече тези за интериорната част, от известния австро-унгарски архитект Йосип Ванкаш, оставил отчетлива следа в съвременната архитектурна история на Босна и Херцеговина, Хърватия, Словения. Голяма част от статуите в интериора и по фасадата са изработени от скулптора Иван Вурник от съседния град Радовлица, който заедно с още двама свои колеги, се смята за пионер на модерната словенска архитектура. За да извая красивите форми, той донесъл скъпоценния и до днес мрамор от Карара, с който е издялан и именития шедьовър на Микеланджело – Давид. Интериорът на църквата бил изографисан в периода между 1932 и 1937 година от академичния художник Славко Пенгов от Любляна, известен като художника с най-богата колекция от стенописи в Словения през миналия век. Любопитно, на една от фреските той изрисувал Тайната вечеря, на която образът на Юда Искариотски бил заменен с този на Владимир Ленин. В годините след Втората световна война, големият словенски архитект Йоже Плечник проектирал красиво външно светилище от камък, което днес стои като страж пред портите на храма. За хората от Блед било повече от привилегия име като Плечник да остави своя отпечатък върху красивото архитектурното наследство на града. Роден в Любляна, той се смята за най-великият архитект на Словения, създал много известни сгради като Националната и университетска библиотека, Тройните мостове и градския пазар в столицата. Създава и много творби във Виена и Прага, с което печели завидно международно признание. От красивата камбанария покана за молитва отправят звънки бронзови камбани, излети в Марибор през 1922 година.

В наши дни църквата продължава своя цикъл на богоугодно обновление. Местната общност организира редица инициативи, с които да събере необходимите средства за саниране на фасадата, освежаване на стенописите и поддържане на прилежащите пространства. Голяма част от работата вече е привършена, но смятам за дълг на всеки посетител да остави своя дан за довършване на делото, което ще запази за бъдещите поколения това красиво измерение на духовния и архитектурен свят на Словения.   

Местоположение:

Прочетете още: Блед – Алпийското съкровище на Словения

0 comments on “Църквата Свети Мартин в Блед

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: