Пчелин в Словения
Словения

Пчелите – златното богатство на Словения

Винаги през вековете, някъде в там, в земите на Словения, монотонно жужал малък кошер, пълен с най-сладкото богатство – Карниоланските медоносни пчели!

Стара словенска притча разказва, че когато Господ създавал света, всяка земя получила най-ценен дар. Някъде изникнали красиви и величествени планини, другаде синьо море къпело златисти плажове, нейде тучни поля изпълвали пейзажа до безкрай, а силни ветрове брулели короните на гъсти и непроходни гори. Само Словения, малка и скромна, изчакала реда си последна. В замяна получила по малко от всички дарове, за да бъде природата й богата и разнообразна – с недостъпните Алпи, с топлото Средиземноморие, с изобилните карстови извори, с плодородието на Среднодунавската низина. Много поколения откривали и преоткривали малкото парче земя, придавали му собствен дух и значение, култивирали го и живели в хармония с неговия ритъм. И винаги през вековете, някъде в там, в земите на Словения, монотонно жужал малък кошер, пълен с най-сладкото богатство – Карниоланските медоносни пчели!

В наши дни пчеларството е повод за национална гордост. По предложение на малката държава, Генералната асамблея на ООН обявила 20-ти май за Международен ден на пчелата – период в годината, когато настъпва най-богатия пролетен цъфтеж в северното полукълбо, и времето за събиране на меда в южното. 20-ти май е и рождената дата на Антон Янса от градчето Радовлица, който се смята за пионер в пчеларството такова, каквото го познаваме днес. Културното богатство е вплетено умело и в туристическия продукт на Словения, която е първата държава в света, създала система за оценка на пчеларите, вплели своя занаят в незабравимо преживяване за любопитните. Тук  могат да бъдат опитани различни видове мед и производни продукти, да се преживеят отпускащи СПА ритуали, да се изпита дълбока медитация сред жуженето на пълен кошер, или да се вдиша полезния му въздух. Създадени са тематични туристически пътеки, криволичещи измежду дъхави градини с благоуханни цветя, работилници за восък, дестилерии за медовина, и разбира се, специален музей под формата на шестоъгълни килийки. Познавачите наричат всичко това апи-туризъм – смесица от зелена дестинация, устойчиво пчеларство и жажда за туризъм.  

Карниоланските пчели и тяхната продукция

Днес в Словения живеят повече от 200 хил. пчелни семейства, за които се грижат стотици професионални и любители пчелари. Това определя водещо място на държавата в Европа по брой пчелари на глава от населението. Техните любимци – карниоланските медоносни пчели, са единствените на Стария континент, защитени географски и с възможност да бъдат развъждани единствено тук. Славят се със завидно спокойствие, липса на агресия, добра ориентация, устойчивост на болести, и умение да произвеждат златната течност от горска медена роса. Освен от нея, в Словения е популярен медът от акация, липа, кестен, смърч, сребриста ела и полски цветя. Голямото биоразнообразие е друг извор на запомнящ се вкус. Горският мед от Кочеве и Карстовият мед от едноименния регион, известен с наличието на много лечебни билки, са със защитено географско наименование в Европейския съюз. Специфични за страната са също медът от елда, глухарче и рапица. Общо 2500 тона на година течно злато. Може би не чак толкова много, но под стриктен държавен контрол и винаги с отлично качество.

Освен мед пчелите произвеждат и много съпътстващи продукти, познати на човечеството и използвани с различно предназначение, за да носят здраве, топлина и удоволствие. Несъмнено най-ценен е пчелният прашец, или цветният полен. Малките зрънца живителна сила са богати на витамини, минерали, протеини, аминокиселини, хормони, ензими, мазнини и натурални антибиотици, което ги прави най-богатите на хранителни вещества миниатюрни зрънца. Пчелното млечице е другият пчелен продукт, известен с мощните си целителни сили, заедно с прополиса и пчелния восък. А за децата няма нищо по-хубаво от това да отчупят голямо парче от пчелната пита, разпуквайки пълните със сладък и вкусен мед килийки.

Пчеларство със стил

В дебрите на словенската история от XVII век съществуват пасажи, описващи местните пчелини като „нещо много специално“. Предадени са като малки дървени къщурки, в които са монтирани десетки пчелни кошери. Век по-късно хората решили да ги направят още по-интересни, като изрисуват капаците им с цветни сцени, пресъздаващи ежедневието в пасторална Словения. С времето пъстрата феерия се превърнала в неизменна част в отглеждането на пчели, част от етнографското богатство на страната. Формата на отделните кошери в къщурката също е проектирана тук, известна като AZ-кошер. Днес можем да ги видим почти навсякъде – в покрайнините на селата, на подвижни платформи в гората, по покривите на големите сгради в градовете, и най-интересното – на гърба на планински пчелари, обикалящи красиви и диви местности, носейки летящите семейства на плещите си.

На финала бих искал да припомня думите на Айнщайн, според когото измрат ли пчелите, човечеството може да просъществува само 4 години, преди да изчезне. Затова отговорност на всеки от нас е да пази това жужащо богатство на планетата. Да стимулира отглеждането на пчели по устойчив и природосъобразен начин, купувайки мед единствено от доказани производители, и ограничавайки използването на селскостопански продукти, произведени с отровната амалгама от пестициди и изкуствени торове.

0 comments on “Пчелите – златното богатство на Словения

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: